сряда, 7 ноември 2012 г.

Трябва да сме преди всичко хора


В моя професионален опит като пластичен хирург, дори за миг не забравям какъв натиск върху хората оказва съвременният свят, изпълнен с множество модерни технологии, конкуренция и борба за успешна реализация. Всеизвестен е фактът, че „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Вярвам, че добрият външен вид не е маловажно условие, за да може човек да разгърне целия си наличен потенциал от способности. Хората търсят начини да преодолеят своите комплекси и това да повлияе естеството им на живот. 

Морал, етично поведение, конфиденциалност и човещина: Качества неразривно свързани с личността на лечителя. Убеден съм, че тайната на пациента трябва да бъде пазена и по никакъв начин да не се използва с рекламна цел. В своята кариера на пластичен хирург съм извършил множество операции на известни личности, но не съм си позволил лукса да получа неморални дивиденти от това. Залагам на красивото и хармоничното, без да търся идеалната симетрия. За съжаление нашата специалност се превърна в шоу спектакъл, представяйки се по билбордове и улици. Не приемам този начин на прехранване и продаване. Пациентите и лекарите трябва да знаят, че това всъщност е хирургия. Затова преди всяка една пластична операция провеждаме беседа с пациента – обсъждаме същността на операцията, рисковете и опасностите, как протича операцията, очаквания резултат от нея, евентуалните усложнения. Пациентът трябва да бъде информиран за всичко това…
Компромис с качеството за мен е недопустим. Да, никой не е застрахован от грешки, все пак сме хора, но човек трябва да работи с пълната отговорност  и съзнателност на професията си. Ако искането от даден пациент е невъзможно за изпълнение, поради анатомични или други специфики, няма да направя промяната, дори и да рискувам да оставя лошо впечатление. Предпочитам чиста съвест и репутация  пред това просто да  взема парите. Идват пациенти, които реално нямат нужда от каквато и да е есетична корекция. Това са хора с изначално накърнена представа за себе си. Макар да е извършена успешна интервенция, такъв нещастен човек не извлича голяма полза от нея. Понякога след корекция пациентът неоправдано решава, че е грозен друг участък от тялото му. Търси нова операция, която да намали психичното му напрежение. Ако тогава почука на вратата на неспециалист, за съжаление последиците там за него са наистина непридвидими.
В заключение ще кажа, че консултирам  пациенти, които имат огромното желаниe да подобрят визията си – корекция на нос, корекция на клепачи, подмладяване на лице, уголемяване на гърди, липосукция и др.. Винаги съм се стремял да бъда обективен и никога комерсиалното не е било водещо в моята практика. Важно е човек да бъде наясно какво желае и какво реално може да се постигне чрез оперативна намеса. Ако вижданията му за промяна не съответстват с възможностите на пластичната хирургия, мой дълг е да  убедя пациента в това и да взема решение за отказ от оперативна намеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар