вторник, 10 януари 2012 г.

Въздействие на пластичната хирургия

Психосоциално предизвикателство на личността и ролята на пластичната хирургия


Живеем в свят на модерни технологии, които неминуемо оказват влияние на различни аспекти от нашето житие.
Очевиден е напредъкът в сферата на медицината, чиято биологична ориентираност се отваря и взаимоодейства със социалното познание. Все повече хора проявяват здравно съзнание като субективно осъзнаване на здравните феномени.
Виден е фактът, че здравето се намира в тясна зависимост с качеството на живот: ако здравето е влошено, съответно и качеството на живот не е добро и обратното. Чувствайки се добре – душевно и физически, човек благоденства, изпълвайки се с енергиен заряд, който му позволява да разгърне целия си наличен потенциал от способности.
В крайна сметка всеки се стреми да открие извора на своето щастие. Причината за помрачаването и комплексирането на това щастие може да се крие във физически недъг/деформация, които за съжаление няма как да останат незабелязани от обществото. Хората търсят начини да преодолеят своите комплекси и това да рефлектира върху качеството им на живот. Затова голяма част от тях се обръщат за помощ към пластичната хирургия, която радикално би могла да реши повече от техните физически проблеми.
Със сигурност могат да се дадат различни примери в този аспект. Представете си една хубава, млада жена, със добре оформен и стегнат бюст. Тя има самочувствието и увереността да се справя с житейските предизвикателства. Разбира се физическият комфорт не е единствения фактор, необходим за успеваемост, но е факт че в общество на комерсиалност и циничност е необходимо условие за оцеляване. Тази млада и красива жена един ден ще стане майка, може би ще промени и теглото си.........хубавият бюст и тяло изведнъж ще придобият други очертания. Понякога предишната форма не се възвръща и тогава душевното спокойствие може да бъде нарушено.
Пластичната хирургия не е магия, но Вие бихте могли да се възползвате от нейните възможности, с ясното съзнание, че тя би подпомогнала да възвърнете изгубеното си самочувствие. Не забравяйте, че наличието на ясни цели и воля са необходимо условие в пристъпването към този тип разкрасителни процедури.
Оформянето на бюста с или без импланти е една от най-често извършваните пластични опрерации в днешно време. Ако сте решили да се подложите на този тип интервенция е препоръчително да отделите достатъчно от Вашето време, за да прецените дали това решение е правилно. На притесненията и въпросите Ви трябва да бъде отговорено така, че в крайна сметка да бъдете убедени,че това е исканата процедура.
В днешно време човекът не е пасивна фигура. Измина времето на неравноправното партньорство в отношенията лекар - пациент. Хората искат и  трябва да участват във вземането на решения свързани със здравето им. По този повод масово навлязоха т. нар. „Информирани съгласия за пациента”, които имат  ясната цел да уведомяват за предстоящите интервенции. Така се осигурява активното участие и споделянето на отговорност.
Избирайки интервенция за корекция на бюст с имплант, трябва да знаете някои неща:
Зад гърдата се намира т.нар. голям гръден мускул. Гръдният имплант може да бъде поставен над него, частично под него, като метода се определя от Вашия лекар, който съобразява дебелината на гръдната тъкан и способността и достатъчно добре да покрие протезата. В този случай информираното съгласие е необходимо за да осъзнаете оперативния и постоперативния риск, свързан с имплантите. Тези рискове немогат да бъдат предвидени, дори и при най-добро производство, технология и хирургия. Важно е да приемете тези условия и ограничения. Превенцията може да се осигури до определена степен, споделяйки своята медицинска история, включително и всички Ваши състояния, които биха могли да бъдат противопоказни за оперативното поставяне на имплант. Сами трябва да прецените дали очакваните ползи превишават съответните рискове.
Съществуват различни по форма и големина гръдни импланти. Гръдният имплант се състои от силиконов еластомер, който е изпълнен със силиконов гел или физиологичен разтвор. Неговата форма може да бъде кръгла или капковидна /анатомична/. Повърхността му е гладка или грапава, като съществува голямо разнообразие от профили и размери. Тези характеристики дават възможност да се избере най-подходящия за Вас имплант, съобразен с желанията и структурата на вашите тъкани.
Прогнозният срок на експлоатация на гръдните импланти зависи  от различни фактори: тип използван имплант, приложена операция, поражения върху гърдата, прекомерното повтарящо се свиване на гърдата и др.. Може да се наложи отстраняване на импланта при личен избор на пациента или възникнали усложнения.
Пластичните операции и в частност уголемяването на бюста са изключително лични решения. Психологическата подготовка е важен момент в този процес. Много хора споделят, че самочувствието им се е подобрило, както и личната им удоволетвореност. Доволни са от начина по който изглеждат. Промененото качеството на живот ги прави по-пълноценни  и уверени за едно бурно и изпълнено с предизвикателства битие.
Не се притеснявайте да грабите с цели шепи от живота. Имате ли възможност, правете го. Живейте позитивно и използвайте всички налични ресурси за това.



Няма коментари:

Публикуване на коментар