сряда, 4 януари 2012 г.

За по-сигурно вкарват силикона в регистър

Всички направени операции за поставянето на силиконови импланти да се вкарат в регистър, поискаха от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.
Много от операциите се правят за разкрасяване, но голяма част от имплантите се поставят на жени, прекарали рак на гърдата или момичета с вродени заболявания. Ако всички тези процедури се вкарат в регистър ще бъде по–лесно и проследяването на тези пациенти, коментираха още хирурзите, цитирани от Стандарт Нюз.

Членовете на управителния съвет на сдружението д-р Страхил Ефремов и доц. Димитър Евстатиев повдигнаха темата заради скандала с опасните френски импланти „Поли имплант протез” (Poly Implant Prothese (PIP).

Те бяха изтеглени от пазара през 2010 г. тъй като бе установено, че силиконът в тях не е медицински и има опасност от спукването им.
Скандалът се разгоря този месец, след като френските власти призоваха жените да премахнат имплантите.

В България са внесени над 3000 чифта импланти, от които около 1500 са поставени. Поради тази причина и от Асоциацията по пластична хирургия смятат, че регистър на тези процедури би бил много полезен в една такава ситуация.

Според д-р Ефремов в него трябва да се съдържа информация както коя е фирмата производител, така и кой е дистрибуторът, при кой лекар отиват имплантите и на кой пациент се поставят. По този начин при наличието на дефект ще бъде по–лесно да се открие и да се разреши проблемът.

В случая с френските импланти обаче, тъй като регистър няма, на дамите със силикон ще им се наложи да потърсят документацията на протезата. Задължителна е и консултацията с хирурга им, за да могат да преценят, ако имплантите са „Поли имплант протез” дали да ги отстранят или да ги запазят като ходят профилактично на прегледи на всеки 6 месеца.

„Всичко това обаче не бива да бъде повод за паника и проблемът да се преекспонира”, подчертаха лекарите.

От асоциацията алармираха и за лекари, които се представят за пластични хирурзи, но всъщност нямат правата да практикуват специалността. Доц. Евстатиев дори вметна, че дочул случай за гинеколог, който поставял импланти.
Д-р Ефремов пък обясни за лекар, който карал бюста да „расте” като му инжектирал костен мозък и кръв. Поради тази причина съсловието заяви категорично, че ще търси помощта на министъра на здравеопазването и Медицинския одит, за да могат да се разрешат всичките тези проблеми.
Шефът на френската компания за гръдни импланти Poly Implant Prothese (PIP) Жан-Клод Мас призна, че в някои от продуктите на неговата форма е използван промишлен силиконов гел, който не е одобрен от здравните власти.
Адвокатът на Мас Ив Хадад обясни, че компанията използва висококачествен гел за богати клиенти.
"По-простата" версия се предлага на изгодни цени, но с промишлен силикон за гръдните импланти, който няма одобрение от здравните власти.
Мас е признал, че по-евтиният продукт не е получил официално одобрение от здравните власти и в този смисъл има извършено "нарушение на правилата", пишат британски медии, цитирани от БГНЕС.

Вчера стана ясно, че администрацията по храни и лекарства на САЩ е предупредила френската фирма-производител на гръдни импланти за „сериозни” нарушения при контрола на качеството още през 2000 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар