четвъртък, 19 януари 2012 г.

Стволовите клетки дават по-голям шанс на присадката

Оредяването на косата и оплешивяването е проблем, който тормози както мъже, така и жени. Има такива, които са загубили косата си заради болести, травми или наследствено. И ако мъжете някак са по-подготвени, жените страдат много, независимо от причината. Наред с методите, с които разполагаме, стволовите клетки са нова надежда за всички тях.
По време на липосукция ние вземаме мастна тъкан, но за нейната обработка, за извличане на стволови клетки и за съхранението им разчитаме на гръцките специалисти и на тяхната лаборатория. След това ще може да ги прилагаме. Стволовите клетки могат да се използват самостоятелно, ако космите са тънки или пък косата е рядка – с по-малко на брой косми на квадратен сантиметър. Тогава стволовите клетки се инжектират в корените. Разчитаме на тяхната възможност да стимулират кръвоносни съдове, които да захранят съществуващите космени фоликули. Те могат да подсилят, да задебелят или да сгъстят косата.
Другото приложение на стволовите клетки е при изразена плешивост, при която се налага трансплантация. Ако темето е олисяло, обикновено отзад все още има коса. Оттам хирургът взема лента ­ космените фоликули се обработват и се трансплантират върху лисия участък. За добър резултат се смята, ако се прихванат 60-70 процента от космите. Ако обаче успоредно с това инжектираме стволови клетки, ние увеличаваме шансовете. Стволовите клетки помагат около фоликула по-бързо да се изгради кръвоносна система и успехът от трансплантацията е по-добър. Той може да стигне 90 процента и повече.
Инжектирането на стволови клетки помага най-вече за образуване на кръвоносни съдове. Използваме ги и като смесваме мастна тъкан и стволови клетки и така удължаваме нейния живот. Когато тя бъде имплантирана на едно или друго място като подплънка, тя живее по-дълго време. Например известно е, че ръцете стареят бързо и издават възрастта. С годините кожата се изсушава и те се покриват с пигментни петна. Ако там се инжектира такава смес от мастна тъкан и стволови клетки, петната изчезват, а кожата се опъва и става по-младежка.
Работата със стволови клетки в пластичната хирургия е новост за нас. Използвахме срещата на специалистите по пластична хирургия по време на конференцията, за да търсим възможност за сътрудничество и да вземем ноу-хау от гърците, които имат добър опит в това направление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар