сряда, 4 януари 2012 г.

Проблемните силиконови импланти PIP трябва да се наблюдават

На пресконференция, свикана по повод обсъжданата в медийното пространство пристеснителна информация, че в България през годините са внесени около 3000 чифта опасни френски импланти от модела PIP, д-р Страхил Ефремов - секретар на Българското сдружение за естетична и пластична хирургия, и доц. Димитър Евстатиев - национален консултант по пластична хирургия, посъветваха всички жени, които се опасяват, че имат такива импланти, да правят ехографски и контролни прегледи на всеки 6 месеца.

"Ние не призоваваме да се сменят спешно на всяка цена, нека жените се консултират с хирурга си, да се наблюдават и заедно с него да решат".
По този повод д-р Страхил Ефремов, заяви, че основната задача на асоциацията на пластичните хирурзи е стремежът към спазването на правилата за добра медицинска практика с оглед защитата на интересите на пациентите.
В тази връзка д-р Ефремов би искал да декларира пред българската общественост и всички свои бивши и настоящи пациентки, че никога не е използвал импланти на фирмата PIP. Имплантите, с които работи, отговарят на най-високите изисквания в света, всяка партида се изследва и проверява преди да се издаде сертификат за доживотна гаранция и са регистрирани надлежно в Агенцията за лекарствени средства. Всички импланти са сертифицирани със серийни номера. Води се пълен и точен архив на осъщественитe операции. Д-р Ефремов отново напомня, че сериозното и отговорно отношение към собственото здраве е от изключителна важност и е добре всяка пациентка за свое собствено успокоение да провери паспорта на имплантите си.
Воден от своя дългогодишен опит и богатата си професионална практика д-р Страхил Ефремов е готов да съдейства за пълен достъп до информация и да предостави историята на имплантите, с които работи. Той се обръща за пореден път към своите колеги с апел за пълна прозрачност и професонализъм и е убеден, че в своята дейност те винаги са били водени преди всичко от полезността и ефективността на осъществяваните манипулации.
Д-р Ефремов е секретар на Българското сдружение за естетична пластична хирургия и секретар на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, създадена през 2000 г. и обединяваща изтъкнати наши пластични хирурзи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар