петък, 13 януари 2012 г.

Стандарти за качество в пластичната хирургия


Като председател на Българското сдружение за естетична и пластична хирургия участвам в борда на директорите на Европейската асоциация по пластична хирургия. Ние обменяме постоянно информация. Заставаме твърдо зад професионализма на колегите, които са използвали импланти на френската компания Poly Implant Prothese (PIP), защото те са внесени законно, регистрирани са в агенцията за лекарствени средства и са продадени легално в България. Лекарите, които са ги използвали не са нарушили закона.
Нашите колеги французи твърдят, че трябва да се вземат спешно мерки. Но аз бих ги попитал защо не е имало медицински одит, както се прави на други места, защо не са упражнили контрол над производството на PIP. Смятам, че френската държава носи абсолютна отговорност и няма какво да я прехвърлят на други. Те са допуснали производството на един артикул, който е опасен за хората.
В този случай французите са дали сертификат на първата партида, която е излязла преди години и след това производителят е сменил химическия състав на изделието без контролните органи да го забележат.
Има данни, че техническият гел може да предизвика възпаление. То се усеща, вижда се, установява се чрез ехография. Това изделие е регистрирано като нормално, ние не знаем колко изделия са дефектни. По принцип всеки един имплант се изгражда от силиконов еластомер, който обгръща вътрешното съдържание. Този еластомер е тестван на огромни налягания. Този обаче, който е използван наместо медицинския, вследствие на действието на организма, който се стреми да изхвърли всяко чуждо тяло, е уязвим и може да доведе до разкъсване. Ако това се случи, то може да предизвика медицински проблеми и тогава имплантите се сменят.
Ние, пластичните хирурзи, искаме да се въведе регистър за силиконовите импланти и сега се видя защо. Трябва да знаем на кои пациентки какво е поставено.
Част от колегите, заради медицинска тайна не искат да обявят какви импланти са поставени и на кого. Пациентите нямат желание да признаят, че са с импланти. Част от вносителите нямат практиката да декларират всичко, което внасят и да плащат надлежно данъци. Това е един сериозен проблем. Освен това, до ден днешен нямаме сериозна подкрепа и желание от страна на държавата за регулацията на пластичната хирургия. Когато сме говорили, винаги ни отговарят – имаме толкова големи проблеми в здравеопазването, че не сме опрели до решаване на проблемите в пластичната хирургия. Да, но виждате, в зоната на пластичната хирургия може да се случат доста опасни неща за здравето и живота на пациентите. Трябва ни подкрепа от този, който има власт да го направи.
Същото се отнася и за маркетинговите правила и реклама в сферата на пластичната хирургия. В сайтовете за колективно пазаруване имаше реклама за 50% отстъпка или пък за инжекции, които ускоряват растежа на гърдите. Това е недопустимо. Трябва да има санкции. По мое виждане в България това е единственото, което има значение - ако този, който е нарушил правилата, бъде глобен с 50 000 лв., той ще разбере грешката си. Ако не – само си говорим и няма смисъл.
Всяка страна има своя стандарт за пластичната хирургия. В България няма такъв. Ние искаме, ако един пациент от Англия отиде да се оперира в Швейцария от хирург, който е българин, той да има гарантирано качество. Тоест навсякъде, където пациентът се придвижва, да получава еднакво качество на медицинската услуга.
Първата точка, която е залегнала в стандарта, е сигурност за пациента. Трябва да гарантираме сигурността. Оттам нататък всичко, което го обкръжава – къде може да се извършва интервенцията и т.н.
Втората част се отнася за това кой е компетентен да извършва интервенцията.. Абсурдно е в ситуации като нашата, в България всеки да се рекламира като пластичен хирург и да върши безумия. Абсурдно е гинеколози да извършват увеличаване на бюст. Абсурдно е зъболекари да оперират гърди. Това са хора, които нямат никакъв диплом, а се рекламират като най-добрите пластични хирурзи.
Изготвянето на стандарта започва след смъртта на една манекенка в Аржентина преди две години. Тогава Световната организация на естетичните и пластични хирурзи издаде становище, че ние трябва да направим всичко възможно, за да промотираме добрата медицинска практика. Оттам тръгна идеята за създаването на единен стандарт за естетична хирургия. Той е започнат преди две години и тази година ще бъде приет. Всяка страна е дала препоръки и взима отношение. Надявам се, че и нашето министерство ще приеме стандарта и ще го внедри в България, за да бъдем в съответствие с европейските стандарти.
Да кажем, че от 2000-та година до 2007-ма всички ние се чувствахме много окрилени от идеята, че ще влезем в ЕС. Имаше приток на средства, инвестиции и очакване за благополучие. Настъпи време на финансова криза и имам чувството, че хората са силно притеснени и не знаят какво да очакват. Човек трябва да бъде свободен духом, за да се насочи към красотата. Бих казал и друго – не съветвам хората, които нямат финансови възможности, да пристъпват към естетична хирургия. Не може да теглиш заем за естетична хирургия, защото всяка хирургия има усложнения. Ако се случи нещо, как ще си поемат разходите?
За съжаление чрез предавания като "Пълна промяна" нещата придобиха един неприятен облик, защото се насложи вярването, че това е една лесна хирургия, в която идваш, лягаш под ножа, ставаш красавица и си отиваш. Не е така. Тази хирургия струва много пари, поддръжката е скъпа. Ето фирмата PIP е била главен спонсор на предаването и е осигурила имплантите безплатно. И след това какво ще коства на тези жени – те нямат пари. Тази комерсиализация е неприятна.
Наблюдавам развитието в идеите за красота от няколко десетилетия. Ако погледнете един клип на АBBА, например, двете дами бяха възприемани като много красиви. Ако сега ги погледне някой продуцент, той ще ги прати на секундата на пластичен хирург. Много елементи от медите също промениха концепциите за женската красота. Не на последно място – изкривяванията, които дават камерите и фотошопът. Промоцията на красотата, която преминава основно през телевизията и киното, е един изкривен образ на това, което е реалността.
По отношение на пластичната и естетична хирургия в обществеността битуват заблуди.
Първата заблуда, която според мен започна да се наслагва в обществото е свързана с комерсиализирането на специалността.
Друга заблуда - някои хора казват, че не бива да се слагат импланти на жени под 21 години. Да, но аз съм свидетел на много случаи на асиметрии и деформации при млади момичета, които ако не бъдат коригирани, биха довели до тежко психическо затормозяване.
Други смятат, че има жени, които просто ей-така искат да увеличат бюста си. Но вие не знаете какво се крие зад психиката на тази жена. Какъв е мотивът й?
Повечето от пациентките имат нужда от подкрепа. Интересно е, че около 30% от пациентките ми, които не могат да забременеят, след увеличаване на бюста успяват. От гледна точка на някои хора, това може да бъде наречено и суета. Но за самия индивид това може да бъде сериозен психически проблем.
По дефиницията на Световната здравна организация здравият човек не само не трябва да има недъзи, но той трябва да е психически стабилен и да има благополучие.

2 коментара:

  1. много добре казано!

    ОтговорИзтриване
  2. Изключително откровена статия! С пълната и точна информация от човек и след това от истински професионалист. Благодаря ви за това:)

    ОтговорИзтриване