четвъртък, 12 януари 2012 г.

Ново тяло или душа


Голяма част от пациентите на пластичната хирургия имат елегантен и естетичен вид. Други пристъпват по-притеснено, водени от желанието да им бъде отстранен сериозен телесен дефект. Хирургичната намеса не само коригира визуално дефекта, но и значително покачва тонуса и настроението. Понякога се отнася само за козметичен проблем, който не личи видимо, но пациентът страда заради него. Когато се премахне неприятният повод за понижено самочувствие, неговото поведение драстично се променя, става по-активно. Тогава и реализацията в живота – намиране на работа, избор на партньор, неусетно се постига.
Но, внимание! Хирургическият скалпел не може да излекува характера на човека. Нито пък е в състояние да „изреже”изначално накърнената представа за себе си. Макар да е извършена успешна интервенция, такъв нещастен пациент не извлича голяма полза от нея.
Той не осъзнава, че проблемът му е психичен и го проектира върху една част от тялото си. Тогава вижда себе си в огледалото крив и се стреми към „идеалното” лице или тяло. Дразни се от дребните си телесни дефекти, не обмисля предложението на хирурга да размисли отново, преди да се подложи на операция. Ако бъде все пак опериран, корекцията на физическия проблем много често не го удоволетворява. Той обикаля от специалист на специалист и пренебрегва единодушното мнение, че не се налага повторна операция. Категорично настоява на своето и не допуска провеждане на диалог, в който и двете страни да изкажат мнение, своите позиции и очаквания.
Понякога след корекция пациентът неоправдано решава, че е грозен друг участък от тялото му. Търси нова операция, която да снижи психичното му напрежение. Ако тогава почука на вратата на неспециалист, за съжаление последиците там за него са наистина непридвидими. Жалко е, че у нас малко от тези хора се насочват към психиатър или психолог, който да прекъсне този порочен кръг, а ако се налага и да окаже помощ.
Много важно за пациентите на пластичната хирургия е да знаят предварително, че красотата от една страна е истинско богатство, но не би могла автоматично да разреши трудностите във взаимоотношенията между хората, ако те са дълбоко увредени. Ако проблемът е психичен, е важно той да бъде заявен като такъв, колкото и трудно да е това. Така например, водещите пластични хирурзи на звездите от шоу-бизнеса в света често прибягват до услугите на психолози и психиатри, които им помагат да вникнат по-дълбоко в душевното състояние на пациента. От това взаимоодействие зависи отличният резултат, който в тези случаи е задължителен. У нас това също ще бъде един стандарт на обслужване, за да може всички страни в този процес да бъдат удоволетворени, а най-вече – пациентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар